Tuin

“Op een avond in juli wandelde ik vanaf het terras naar de houten bank onder de magnolia. Terwijl ik langs de long border liep zag ik hoe de avondzon de alliums en de grassen verlichtte. Ik bleef een tijdje zitten en raakte vervuld van alle dingen die we tot dan toe hadden kunnen realiseren. Een merel boven me zong zijn lied. Het leven was perfect!’’

Het aanleggen van de tuin 2010-2016

In 2010 begonnen wij, Frank Fritschy en Dorothee Dahl, ons project Viller the Garden met het overplanten van twintig volwassen rodondendrons naar de American Garden. Ondertussen legden we de slingerende paden aan naar de weiden en het terras aan de westzijde van het huis. De herfst van 2011 stond in het teken van de aanleg van de Long Border.  De meeste paden werden gerealiseerd in 2014 en de beplanting was al aardig gevorderd.

Nog een jaar later begonnen we met de realisering van de Entrance Court en van een deel aan de noordzijde van het huis dat speciaal ontworpen is voor schaduwplanten.

Al in de zomer van 2015 konden Doro en ik genieten van de bloemen van veel opgegroeide meerjarige planten. De overgeplante struiken herstelden goed van deze ingreep en de eerste vogels ontdekten het waterbekken in de Tank Garden voor een fris bad.

Plattegrond Viller the Garden

Tekening door Frank Fritschy (2015)
“Een merel boven me zong zijn lied. Het leven was even perfect”

Openstelling voor bezoekers

Het einde van het werk raakte in zicht en op het nieuw gelegde terras konden we al lange zomeravonden genieten van lekker eten en een glas koele Riesling. Nadat de oprit klaar was en we veel foto’s hadden gemaakt, werd ons project uitverkoren met opname in het boek Gärten des Jahres 2016, verschenen bij Callwey Verlag.

Op 25 mei 2017 openden we Viller the Garden voor het eerst voor het publiek en verheugden ons trots over meer dan 170 bezoekers!

Rozen, struiken en meerjarige planten stelen de show tijdens de zomermaanden …

Groenblijvende planten en witbloeiende struiken bepalen het beeld bij binnenkomst …

Een hergebruikt oud kunststoffen waterreservoir wordt een graag bezocht bad voor vogels …

Verschillende heidesoorten bloeien bijna het hele jaar door …