Ontwerp

Tekening door Gertrude Jekyll
Public Domain picture

Intussen heb ik ruim honderd tuinen ontworpen en ben ervan overtuigd dat je je voor een goed ontwerp moet laten inspireren door drie factoren: de eigenaar, het huis en het landschap.

Arts & Crafts

Zo had ons huis absoluut veel invloed op de tuin. Omdat het gebouwd is in het midden van de negentiende eeuw en staat in een landelijke weideomgeving, waren er duidelijk maar twee opties mogelijk: een ontwerp in overeenstemming met deze gegevenheden of zijn antithese. Mijn liefde voor Arts & Crafts -tuinen en mijn zoektocht naar de ultieme romantische tuin, wat dit ook moge zijn, maakte mijn keus makkelijk.

Hoewel ik designs niet graag labels meegeef, kun je zeggen dat deze tuin een mix is van een cottage garden en een country house garden. De combinatie van vanouds beproefde planten met nieuwe kwekers producten voorkomt dat deze tuin een reproductie wordt van een historische tuin.

Huis en Antechambre in de lente
Foto: Frank Fritschy
“Het landschap lezen om een tuin te schrijven”*

Doro aan het werk in de schaduw van het haardhoutberghok op een hete zonnige dag.

Zijpaden moeten een glimp bieden van de omgevende weiden 

Landschap

In mijn ontwerp dicteert het landschap het patroon van de paden. De Viller Mühle (de vroegere watermolen) heeft een duidelijke vorm die contrasteert met de achtergrond.  De Long Border verwijst naar dit oriëntatiepunt en geeft een gewaagd statement in deze tuin. Het gebruik van bloemkleuren versterkt het gevoel van afstand: bloemen dicht bij de toeschouwer dragen krachtiger kleuren terwijl bloemen aan het uiteinde bleker zijn.

Ontwerp

  • Paden rond het huis moeten geometrisch in concept zijn, maar paden in de richting van het landschap mogen vrijer  van vorm zijn.  Zijpaden moeten een glimp bieden van de omgevende weiden.
  • Voor mij is het belangrijk om rond het huis te kunnen slenteren. Niet alleen voor de lol, maar ook praktisch, bijvoorbeeld om ’s winters de luiken te kunnen sluiten.
  • Het is praktisch dat het hoofdterras gemakkelijk toegankelijk is vanuit de keuken, en dat het beschermd wordt tegen de strenge westenwind door een haardhoutopberghok. In de lente zijn de meeste houtblokken verbruikt en biedt het hok een beschermde plek om te zitten. Het huis beschermt het terras aan de westzijde voor koude wind uit het oosten.
  • Ik ontwierp een slingerend pad ontworpen om de ongewone vorm van de westzijde van deze plek te verbergen. Groepen rododendrons maskeren de driehoekige vorm van dit deel van de tuin.
  • Ik geef de voorkeur aan een rustige en groene entree (The Entrance Court). Groene hagen schutten de uitbundige kleuren van de lange border af. Groenblijvende struiken decoreren het huis.
  • Open ruimtes dragen bij aan het accentueren van de oost- en westfaçade van het huis.

*(Reading the Landscape to writing the Garden) Tal Alon Mozes landschapsarchitect