The Entrance Court

Toegang tot een Edwardiaanse tuin
Aquarel door George Elgood (Public Domain Picture)

Z

oals Gertrude Jekyll schreef bij haar ontwerp voor  Millmead:  “De beplanting rond het voorplein moet vooral rustig gehouden worden, met heel veel vol groen blad … met de bedoeling dat dit diep rustige groen anticipeert op een overvloed aan schitterende bloemen in de tuin zelf aan de zonnige zijde van het huis.”

Viburnum tinus

En dit is precies wat we gedaan hebben in Viller. Naast de al bestaande hulst en de Cotoneaster haag hebben we dicht bij de voordeur twee wintergroene sneeuwballen (Viburnum Tinus) geplant. Jekyll gebruikte deze sneeuwbal vaak in voortuinen van statige huizen: ze kunnen gemakkelijk drie meter hoog worden. Daarom zocht ik naar een kleinere soort en vond deze in de Viburnum tinus ‘Lisa Rose’ die niet boven de 1.80 meter uitkomt.

“Ik denk dat dit deel van de tuin buitengewoon aantrekkelijk zou moeten zijn gedurende de winter en de lente”

De entrance court in de lente

Mijn doel was het om dit deel van de tuin extra aantrekkelijk te maken tijdens winter en lente. De sneeuwbal bloeit pas in de late zomer en houdt zijn bloemen tijdens de koude en troosteloze wintertijd. Deze verwelkomen bezoekers met hun roze-witte kleur.

In de lente heten de zomergroene bladwisselende struiken met hun nieuwe verse gebladerte de bezoekers welkom. Hier koos ik voor enige nieuwe kleinere soorten zoals de viburnum plicatum ‘Shoshoni’ en de betrouwbare spierstruik (Spiraea cinerea ‘Grefsheim’). Overblijvende planten als de winterharde ooievaarsbek (Geranium ‘Philippe Vapelle’) en het kattekruid (Nepeta x faassenii) beginnen in mei te bloeien. Hun blauwe bloemen vormen een fraaie combinatie met de lange stelen van de mediterrane wolfsmelk (Euphorbia characias subsp. Wulfenii).

In de zomer

In mijn ontwerpen verras ik bezoekers graag als ze een wandeling maken in de tuin. Daarom verleid ik ze de Ante Chambre in te gaan als voorbode voor de ‘overvloed aan schitterende bloemen’ van  The Long Border. Een latwerk met de prachtige klimroos (Rosa ‘Mrs Herbert Stevens’) wijst hen de weg. Overblijvende planten als Acanthus mollis (echte beerklauw) en de Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis) versterken de witte bloesem van de roos.