Landschap

Het rivierbed van de Niers werd 200.000 jaren geleden gevormd door de Rijn, en haar oorspronkelijke loop is nog steeds te herkennen aan de twee meter hoge oeverranden. Mooie kastelen zoals Schloss Wissen en Huis Caen zijn op deze oevers gelegen, net als Viller the Garden.

Idyllisch landschap

In de 18de eeuw werd de Niers omgevormd en verplaatst om zodoende de hoeveelheid  water te vergroten die de 52 watermolens destijds van water voorzag. Ondanks deze ingrepen liepen de weilanden langs de rivier vaak onder.

Ochtendnevel over de weilanden langs het riviertje de Niers

Foto: Frank Fritschy

“De Niers biedt een unieke biotoop voor diverse planten en dieren.”

Gedurende de 19de eeuw werd de Niers vervuild door kleurstoffen van de textielindustrie rond Mönchengladbach. Vis, waterplanten en waterorganismen verdwenen volledig. In 1924 werd het Niersverband opgericht om de kwaliteit van het water te verbeteren.

Vandaag de dag bieden de oevers van de Niers een unieke biotoop voor een uiteenlopende variëteit aan planten en dieren. Het Nierverband probeert ook het originele rivierbed te reconstrueren. Op dit moment begint het enige meanderende landschapspatroon precies achter ons huis en loopt zo’n 8 kilometer door op Nederlands grondgebied.

Een kudde schapen op de weiden rondom Viller the Garden

Foto: Frank Fritschy

De Viller Mühle

De lange border van Viller the Garden wijst rechtstreeks naar Viller Mühle, die tot 1972 olie perste en graan maalde. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de molen bestookt door Engelse en Amerikaanse troepen en beschadigd. Desondanks vormt hij een mooi voorbeeld van de industriële cultuur in deze streek.

Rond onze tuin is er meer historie en natuur te vinden:

Rond de Nederlands-Duitse grens is de Niers een plek van natuurlijke schoonheid ….

Een middeleeuws klooster, resten van een oud kasteel en sporen uit de Tweede Wereldoorlog vind je hier …..