The Tank Garden

De Tank Garden in Munstead Wood ontworpen door Edwin Lutyens
Foto: Public Domain

Sir Edwin Lutyens ontwierp Gertrude Jekyll’s huis in 1897 en dit werd het begin van een succesvolle samenwerking. Hij was ook verantwoordelijk voor het het ontwerp van de Tank Garden aan de noordzijde van haar huis.

Een hommage aan Edwin Lutyens

De schaduwtuin (Tank Garden) in Viller is een hommage aan de voortreffelijke Britse architect Sir Edwin Luytens. Een van zijn belangrijkste kenmerken was het gebruik van Dutch Paving en in ons project hebben we zijn visgraatmotief voor alle ingangen toegepast. Bovendien vind ik het heel belangrijk om beschikbare materialen opnieuw te gebruiken. Voor de Dutch Paving benutten we oude bakstenen en plaatsten deze ondersteboven.

“Vanaf de Tank Garden heb je een buitengewoon mooi zicht op het landschap”

Het waterbekken was onderdeel van een tamelijk onooglijke waterbron uit vroeger tijden. Nu wordt het omringd door longkruid en maagdepalm terwijl vogels er vaak een bezoek brengen om ere en bad te nemen of te drinken op hete zomerdagen. De schaduwrijke noordzijde van het huis is een ideale plaats voor varens en andere schaduwplanten.

Panorama

 

De planten en struiken in deze tuin worden beschermd door een dwergmispel (Cotoneaster) haag van 1,80 meter hoog. Voor mijn studio hebben we dit gesnoeid tot 90 centimeter zodat we een prachtig uitzicht hebben over het omringende landschap. Zo heb ik een heerlijk zicht op de weiden langs de rivier de Niers. Dagelijks maken grote witte zwanen  ‘touch downs’ op het water en trekken ganzen hoog in de lucht over, op weg naar verre verre bestemmingen.

Geranium ‘Rozanne’

In dit deel van de tuin is de beplanting groen en weelderig. Interessant is de tamelijk onbekende laag groeiende laurierkers (Prunus laurocerasus ‘Mount Vernon’) (30 centimeter) tussen de treden naar de ontwerpstudio. Ik vond ze bij verrassing in een van de lokale tuincentra. Het kleurbeeld  wordt bepaald door het nu tamelijk populaire ooievaarsbek (Geranium ‘Rozanne’) en enkele lieftallig oranje bloeiende daglelies. Late zomerbloesem komt van de fijne aren van het leliegras (Liriope muscari) en van de zoet ruikende zilverkaars (Cimicifuga).