The Long Border

Een aquarel van een Long Border uit het Edwardiaanse tijdperk door George Elgood
Public Domain picture

D e Long Border is gewijd aan Gertrude Jekyll. Haar eigen beroemde bloemenborder was zestig meter lang en volgde een special kleurenschema wat aan beide uiteinden met koele kleuren begon en zich ontwikkelde tot een krachtig rood in het midden. De bloemenborder in Viller is slechts half zo lang, maar heeft bloemen en struiken aan beide zijden.

Kleuren in de border

In de verte is de border precies gericht op de schoorsteen van een oud historisch gebouw (Viller Mühle) wat stamt van ongeveer 1870 en staat in een idyllische omgeving. Vanaf de tuinbank aan de andere kant van de Long Border heb je er een prachtig uitzicht op. Het kleurenconcept van de Viller verschilt van dat van Jekyll. Bij de bank heb ik intensieve en opvallende kleuren als karmijnrood, kardinaalspaars en magenta gemengd (terwijl Jekyll in feite een hekel had aan magenta smile).

“Bij de bank heb ik intensieve en opvallende kleuren als karmijnrood, kardinaalspaars en magenta gemengd”
FRANK FRITSCHY

In het midden van de bloemenborder vind je verschillende pastelkleuren met kleuraccenten als aanloop naar de koele kleuren aan het uiteinde, zoals grijs, wit en blauw. De bestaande kersenboom biedt de mogelijkheid om overblijvende planten neer te zetten die schaduw of halfschaduw nodig hebben.

Weelderige schaduwbeplanting

Op deze droge en schaduwrijke plaats konden we een weelderige plantengroei creëren waarbij verschillende soorten blad een interessant en visueel aantrekkelijk beeld vormen. Hier kun je bijvoorbeeld de opvallend geelgroene bladen vinden van de Hosta ‘Sum and Substance’ naast de kleine donkergroene van de Berberis. Een varen, in de vorm van een fontein, behoudt zijn groene bladwaaier ook in de winter.

Structuur in de koudste maanden

Struiken spelen een belangrijke rol bij het creëren van planmatige elementen in de tuin, zoals uitzichten en beschutte plekken. Struiken verschaffen, vanwege hun variatie aan vormen en accenten, structuur in de wintertijd als de meeste meerjarigen zich hebben teruggetrokken.